Articole Ganoderma

Ciuperca Ganoderma: Proprietăți și Beneficii

ciuperca-ganoderma-proprietati-si-beneficii

Cererea pentru ciuperca Ganoderma Lucidum, cunoscută și ca ”reishi” a crescut în ultimii ani datorită beneficiilor sale pentru sănătate. Pentru medicina tradițională orientală, este un element de bază în prescripțiile pentru întărirea sistemului imunitar și hepatoprotecție.

Medicina orientală utilizează multe plante și ciuperci diferite, iar Ganoderma este deosebit de populară. Reishi (Ganoderma lucidum) sau “elixirul tinereții veșnice” este una dintre cele mai recunoscute ciuperci medicinale și are o lungă istorie de utilizare în medicina tradițională orientală, cum ar fi cea chineză. În Asia este considerată un simbol al longevității și fericirii.

Ciuperca crește în mai multe locuri calde și umede din Asia, simbolizând succesul, bunăstarea și puterea divină. Printre ciupercile cultivate, Ganoderma Lucidum are o utilizare mai mare la nivel farmaceutic decât nutrițional. Deși ciupercile pot fi consumate în stare proaspătă, este, de asemenea, obișnuit să se utilizeze sub formă de pulbere sau extracte care conțin aceste molecule specifice. Există o varietate de produse comerciale sub formă de pulbere, suplimente alimentare și ceai. Acestea sunt produse din diferite părți ale ciupercii, cum ar fi sporii.

Beneficii și proprietăți ale ciupercii Ganoderma

În interiorul ciupercii există mai multe molecule, inclusiv triterpenoizi, polizaharide și peptidoglicani, care pot fi responsabili pentru efectele sale asupra sănătății.

  • Stimulează sistemul imunitar

Unul dintre cele mai importante efecte ale ciupercii Ganoderma este că poate întări sistemul imunitar. Deși unele detalii sunt îndoielnice, studiile de laborator au arătat că aceasta poate afecta genele celulelor albe din sânge, care sunt părți fundamentale ale sistemului imunitar. Mai mult decât atât, un studiu a constatat că Ganoderma poate crește numărul de celule albe din sânge (limfocite) la persoanele cu cancer colorectal. Deși cele mai multe dintre beneficiile ciupercii Reishi pentru sistemul imunitar au fost observate la persoanele bolnave, unele teste au arătat că poate ajuta, de asemenea, oamenii sănătoși.

Conform altui studiu, ciuperca a îmbunătățit funcția limfocitelor, care ajută la combaterea infecțiilor și a cancerului, la sportivii expuși la condiții stresante. Cu toate acestea, alte cercetări efectuate la adulți sănătoși nu au arătat nicio îmbunătățire a funcției imunitare sau a inflamației după 4 săptămâni de la administrarea extractului din reishi. În general, este clar că Ganoderma afectează celulele albe din sânge și funcția imună. În ciuda acestor posibile beneficii, este nevoie de mai multe studii în vederea stabilirii proprietăților pe care ciuperca le-ar putea avea pentru bolnavi și cei sănătoși.

  • Susține sănătatea inimii

Un studiu de 12 săptămâni cu 26 de persoane a arătat că ciuperca Ganoderma poate crește colesterolul HDL „bun” și poate scădea trigliceridele.

  • Ajută oasele – Are calciu și vitamina D, care ajută la menținerea densității osoase.
  • Proprietăți antioxidante – Antioxidanții sunt molecule care pot ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor. Datorită acestei funcții importante, există un mare interes pentru alimente și suplimente care pot îmbunătăți starea antioxidantă a organismului.
  • Promovează regenerarea celulelor hepatice – Servește la detoxifierea ficatului, deoarece repară celulele hepatice deteriorate.
  • Reglează hormonii – Promovează funcționarea glandelor suprarenale și normalizează producția de hormoni.
  • Poate reduce nivelul zahărului din sânge.
  • Poate ajuta în cazuri de depresie și oboseală.
  • Efectele ciupercii asupra sistemului imunitar sunt cele mai proeminente, dar are și alte avantaje potențiale, printre acestea, reducerea oboselii și depresiei, precum și îmbunătățirea calității vieții.
  • Proprietăți anticancerigene – Mulți oameni consumă această ciupercă datorită proprietăților sale potențiale de combatere a cancerului.

Pentru a avea parte de toate beneficiile și proprietățile acestei ciuperci, poți comanda cafea Ganoderma la reducere! De asemenea, pentru un plus de antioxidanți și protecție împotriva stresului oxidativ, poți adăuga suplimentele Resveratrol la comanda ta.

Ce nutrienți conține ciuperca Ganoderma?

Fiecare produs are la bază anumiți nutrienți. Acești nutrienți sunt cei care fac produsul unul de calitate sau unul a cărei calitate lasă de dorit. În cazul produsului de față, lista nutrienților arată foarte bine, de aceea această ciupercă este atât de apreciată de medici și sportivi. Printre cele peste 400 de biomolecule active ale acestei ciuperci medicinale se numără:

  • Beta-glucani
  • Vitamine din grupul B
  • Diferite forme de vitamina D (D2, D3 și D4)
  • Minerale (Magneziu, Zinc, Fier, Seleniu, Calciu, Fosfor, Potasiu)
  • Conține o compoziție pe bază de triterpene, acizi – cu activitate antihipertsivă, antihistaminice, hipocolesterolemice, protecție hepatică și activitate antiplachetară , minerale, steroli, alcaloizi, polizaharide.

Interesul mare pentru ciuperca Ganoderma și beneficiile sale sunt bine documentate, așa cum se întâmplă și în cazul altor ciuperci, cum ar fi Cordyceps. Primele înregistrări datează din mileniul 2 î.Hr. Astfel, în căutarea “elixirului vieții” de către împăratul Quin Shi Huang Di (cunoscut pentru construirea Marelui Zid), Ganoderma a fost dat ca un cadou, iar după acest episod, toate specimenele acestei ciuperci au fost rezervate exclusiv împăratului chinez. Astăzi, Ganoderma (sau reishi) este încă considerată una dintre cele mai valoroase substanțe naturale ale medicinei tradiționale chineze.

Citește și cum poți consuma Ganoderma pentru întărirea sistemului imunitar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *