Uncategorized

10 Leacuri Eficiente pentru Durerea de Urechi

10-leacuri-eficiente-durere-de-urechi

Urechea este un organ important al corpului nostru. Ea ne ajută să auzim şi este un organ de simţ al echilibrului. Practic, dacă nu avem grijă de ea, nu mai putem merge şi nu ne mai putem deplasa deloc unde vrem, nu mai putem să ne desfăşurăm activităţile normale. Fiind expusă în permanenţă la acţiunea factorilor externi, este un organ extern al corpului, urechea se confruntă adesea cu o mulţime de probleme, apar multe afecţiuni la nivelul ei.

Structura urechii

Structura sa complexă o predispune în permanenţă la boli şi la infecţii, la durere. Partea externă a urechii este urechea externă, e cea vizibilă, pe acolo pătrund undele sonore, sunetul, care pun în mişcare membrana timpanică de la intrarea urechii medii. În interior avem trei oase micuţe, ciocan, nicovală, scăriţa. Nicovala şi scăriţa sunt din oasele maxilarului, ne ajută să detectăm mai uşor sunetul, vibraţiile de la timpan se transmit ciocanului, după care ajung la nicovală şi scăriţă, la fereastra ovală, iar de la oasele micuţe vibraţiile sunt transmise în fluidul din urechea interioară.

În urechea medie, care e cavernoasă, apar diferenţe de presiune şi sunt simţite imediat dacă sărim în apă, mergem pe munte. Trompa lui Eustachio are rolul de a elimina presiunea pentru a nu se sparge timpanul. Urechea medie comunică astfel cu faringele, cavitatea nazală.

În urechea internă avem cochilia sau melcul şi aparatul vestibular, organul de echilibru cu trei canale semicirculare şi vestibul. Cochilia are un lichid fluid ce răspunde de primirea undelor sonore venite de la urechea externă şi medie, are şi o membrană bazilară, frecvenţa undelor sonore influenţând rezonanţa sa pe toată lungimea. Pe suprafaţa membranei bazilare se află organul lui Corti, ce conţine celule senzoriale sau cili. De la cili pornesc toate semnalele către creier, iar când semnalul ajunge la creier e transformat instantaneu în senzaţie auditivă şi auzim ce se petrece în jurul nostru.

Tipuri de dureri ale urechii

Dintre toate tipurile de durere pe care ajungem să le experimentăm de-a lungul vieţii, durerea de urechi este printre cele mai intense şi cele mai periculoase dureri. Sensibilitatea foarte mare a urechii şi a tot ansamblului său complex de la interior determină acutizarea şi cronicizarea durerilor mai repede decât ne-am fi închipuit. Pe lângă sensibilitate mai adăugăm şi imposibilitatea protejării urechilor în permanenţă şi expunerea la frig sau căldură excesivă, canalul auditiv care este deschis şi permite pătrunderea foarte uşoară a unor insecte sau a unor bacterii, virusuri din aer.

Durerea de urechi apare la orice vârstă, în copilărie, în adolescenţă, dar şi în viaţa de adult, poate afecta o ureche sau ambele urechi, însă de regulă doar o ureche devine dureroasă. Durerea poate să fie constantă, poate să apară şi să dispară rapid, să pulseze, să fie durere surdă, să ai senzaţie de arsură permanentă la nivelul urechii. O infecţie la nivelul urechii aduce adesea durerea insuportabilă şi inflamaţia, febră, pierderea temporară a auzului.

Durerea de urechi poate să apară din interiorul urechii, dar şi din exterior, poate să crească în intensitate în timp sau brusc, fiind foarte greu de neglijat. De cele mai multe ori ajungem să avem dureri de urechi din cauza infecţiilor sau din cauza unor şocuri, răni locale.

Cauze ale durerilor de urechi

Dacă discutăm despre cauzele durerilor de urechi, acestea pot fi multiple. De la răni locale, la infecţii, iritaţii locale, dureri locale în zona urechilor pornite de la dinţi, maxilar în anumite situaţii. Când e vorba de infecţii, durerile de ureche apar ca urmare a infecţiei de la înot, de la aparate auditive neigenizate corect, de la căşti, beţişoare de urechi, degete introduse prea adânc în canalul auditiv. Şi ţesutul din ureche, pielea se poate irita şi răni şi de acolo se ajunge la infecţie.

Infecţiile respiratorii duc uneori la dureri de urechi şi la infecţii greu de tratat, dar mai putem avea şi infecţii virale şi bacteriene la nivelul urechii care vor determina apariţia durerii. La copii sistemul imunitar nu e pregătit să lupte cu toate tipurile de bacterii sau virusuri, aşa că infecţiile şi durerile localizate la nivelul urechii apar mai des şi canalul lor auditiv e mai „strâmt” şi în dezvoltare până când mai cresc şi ajung în perioada adolescenţei.

Alte cauze comune ale durerilor de urechi ar putea fi: schimbarea bruscă de presiune, ceară prea multă în ureche, producţia în exces de ceară, obiecte străine intrate şi blocate în urechie, infecţiile la sinusuri, şampon sau apă blocată în urechi, artrite ce afectează zona maxilarului şi a feţei, dinţi infectaţi, infecţii agravate ale gingiilor, eczeme în canalul auditiv, dureri cronice la nivelul nervilor faciali, alergii.

Simptome pentru durerea de urechi

Simptomatologia tipică durerilor de urechi este una uşor de recunoscut. Apare durerea din ce în ce mai mare, auzul nu mai e atât de bun, începe să se acumuleze lichid în urechi, curge lichid din urechi uneori, ceara se acumulează în cantităţi tot mai mari. Se adaugă febra, dacă e vorba de infecţie locală, senzaţia de ureche „plină”, nevoia de a trage de ureche sau de a interacţiona mereu cu urechea bolnavă, la copii apare plânsul şi iritabilitatea extremă, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare şi a echilibrului normal, dificultăţi în timpul mestecării, dureri de maxilar, pocnituri sau senzaţie de clipocit la nivelul urechii.

Toate simptomele variază în funcţie de cauzele apariţiei durerii şi se pot intensifica dacă nu intervine diagnosticarea corectă şi tratamentul adecvat. O simptomatologie care apare şi dispare cu o anumită frecvenţă poate fi semn clar de infecţie care progresează sau de corp străin sau rană care a apărut la nivelul urechii.

Diagnosticarea durerilor de urechi se va face în cabinetul O.R.L. Se examinează urechea şi se foloseşte un otoscop pentru a se testa „mecanismul” din interiorul urechii.

Tratament

Tratamentul pentru durerile de urechi depinde de cauza apariţiei durerii. Dacă e vorba de o infecţie vor fi prescrise antibiotice orale şi picături cu antibiotic, când e prea multă ceară în ureche se recomandă picături care vor ajuta la eliminarea cantităţii prea mare de ceară din ureche şi vor înmuia ceară. Ceara se va elimina în totalitate doar la cabinetul O.R.L. prin spălaturi cu apă oxigenată şi tratament local după. Pentru oricare alte cauze ale durerii de urechi se va trata afecţiunea respectivă cu medicamente, antibiotice, antivirale etc. Antiinflamatoarele şi medicamentele pentru calmarea durerii vor fi pe lista de medicamente prescrise în urma consultului O.R.L.

Pe lângă medicamentele de sinteză şi picăturile care se recomanda în mod normal când apar durerile de urechi se vor putea folosi şi leacuri eficiente pentru durerea de urechi. Ele sunt legate de medicina naturistă, de cea alternativă, se pot pune în practică foarte uşor acasă şi nu au efecte adverse. De reţinut că toate leacurile pentru acasă ar trebui să fie testate înainte de a fi folosite pe o perioadă îndelungată mai ales dacă durerea de urechi pare să nu cedeze şi să se agraveze.

Se vor respecta reţetele şi toate indicaţiile celor care le recomandă, leacurile pentru acasă vor fi eficiente doar dacă se vor folosi de la primele simptome şi dacă se vor asocia şi cu o protejare a zonei urechilor.

În cazul infecţiilor astfel de leacuri nu vor avea efecte prea puternice şi vizita la O.R.L. e obligatorie, dar în alte scenarii în care nu discutăm despre infecţii periculoase vei putea să vezi cele mai bune rezultate imediat după ce începi să le utilizezi în confortul locuinţei.

Pentru siguranţa ta discută şi cu medicul înainte de a încerca să te tratezi singur şi fă o documentare minimă pentru fiecare leac eficient pentru durerile de urechi ca să ştii ce ai de făcut şi cum să nu ajungi la urgenţă fără să vrei. Urechea e un organ foarte sensibil, aşa că trebuie să fii foarte atent cu tot ce foloseşti în jurul ei şi mai ales în interiorul ei.

Care sunt cele mai eficiente leacuri pentru durerile de urechi?

  1. Busuioc – are efect calmant, antiinflamtor, reduce durerile de urechi. E necesar să prepari un macerat cu o crenguţă de busuioc proaspăt tocată mărunt, pusă în jumătate de pahar de apă, lăsată la macerat o noapte. Se pun picături în ureche după ce ai încălzit maceratul respectiv. Se poate înlocui şi cu ulei esenţial de busuioc, două sau trei picături puse pe zi în urechea dureroasă;
  2. Muşeţel – e foarte bun când ai dureri de la otite. Se foloseşte la infuzii, o lingură de plantă la 250 ml apă fierbinte. Infuzarea are loc vreme de cinci minute, se vor bea câte patru căni pe zi de ceai;
  3. Urzica – infuzia de urzică e recomandată când apar dureri tot de la otite. La o lingură de flori se vor pune 250 ml apă fierbinte, infuzarea are loc cinci minute, se beau patru căni zilnic, se fac şi spălaturi în ureche;
  4. Gălbenele, tătăneasă şi salvie plus coada-şoricelului – le amesteci în proporţii egale, adaugi 200 ml apă fierbinte, infuzezi 15 minute, speli urechea cu lichidul călduţ de două ori pe zi. E cea mai puternică dintre combinaţiile de plante pe care le poţi folosi în siguranţă pentru urechea bolnavă;
  5. Propolis – e excelent sub formă de tinctură şi acţionează imediat, e bun când cauza durerii e infecţia la nivelul urechii. Se administrează 10 picături tinctura de trei ori pe zi. Se poate introduce cu grijă şi un tampon cu tinctura în ureche seara şi trebuie să îl laşi acolo până dimineaţă;
  6. Ulei de măsline – se va încălzi o linguriţă de ulei şi se va picura în ureche cu grijă, trei picături de două ori pe zi. Uleiul nu trebuie să fie mai cald decât temperatura corporală pentru că vei rămâne fără auz şi vei distruge ţesutul fin din ureche;
  7. Sare – compresa cu sare e foarte bună când ai dureri de urechi generate de infecţii, de otite. Încălzeşte 10 linguri de sare, sarea se transfera în săculeţ de pânză deasă, iar săculeţul se ţine aproape de ureche. Vaporii de la sare îşi vor face efectul şi va dispărea treptat şi durerea, urechea se va vindeca mai uşor. Nu lăsa compresa mai mult de 20 de minute aproape de ureche;
  8. Usturoi – are proprietăţi antiseptice, omoară orice fel de bacterii şi microbi ce au ajuns în ureche. Se pune pe o vată sucul de la usturoi şi se introduce în ureche. Se aşteaptă câteva minute sau ore şi se scoate vată. Usturoiul e eficient şi dacă sunt inflamaţii locale sau dacă ai deja o otită urâtă;
  9. Ceapă, varză – doua legume care te ajută când ai dureri de urechi. Varza se aplică pe ureche, ceapă se foloseşte la compresă, se toacă cât mai mărunt, se pune în tifon curat şi se aplică tifonul cu ceapă pe urechea unde a apărut durerea insuportabilă;
  10. Ghimbir şi ulei de arbore de ceai – ghimbirul este un puternic antiinflamator, calmează durerile, ajută la vindecarea urechii. Sucul de ghimbir obţinut prin mărunţirea ghimbirului în ulei de măsline încălzit, strecurat, se va aplica în jurul canalului de la urechea externă. Niciodată să nu puneţi suc de ghimbir în ureche! Uleiul de la arborele de ceai se poate încălzi uşor şi se pune în ureche cu pipeta zilnic, timp de câteva zile, cantităţi foarte mici. Testează uleiul de arbore de ceai să vezi dacă nu cumva ai alergie la el înainte de a avea curaj să îl introduci în urechea care te doare. Întotdeauna se diluează acest ulei în ulei de măsline, migdale dulci, 3-5 picături per uncie ulei purtător.

Alte leacuri eficiente şi remedii pentru durerile de urechi: peroxid de hidrogen, picături în ureche, lăsate câteva minute după care scurse din ureche şi curăţată urechea la interior prin lavaj, exerciţii la nivelul gâtului, rotirea capului cu tot cu gât, ridicarea umerilor spre urechi de mai multe ori chiar ajută, pachet de gheaţă, gheaţă cuburi, aplicate pe ureche 20 de minute, se reduce şi inflamaţia locală.

Leacurile pentru durerea de urechi prezentate anterior pot fi combinate şi încercate de-a lungul unei perioade mai lungi de timp. Chiar dacă observaţi efecte bune nu renunţaţi la vizită la medicul O.R.L-ist dacă vedeţi că simptomatologia se acutizează şi nu vă simţiţi deloc bine. Leacurile vor avea efecte limitate şi vor fi doar nişte adjuvante pentru a vă permite să ajungeţi cât mai repede la medic pentru diagnosticare şi tratare în funcţie de problema reală pe care o aveţi.

Poți să descoperi soluții nasturiste pentru dureri de stomac în cazul în care te confrunți cu alte tipuri de dureri, precum cele digestive sau leacuri populare pentru energie. De asemenea, poți consuma cafea ganoderma pentru imunitate pentru a avea beneficii împotriva infecțiilor care provoacă dureri de stomac și pentru sănătatea generală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *