Probabil ați tot auzit de spirulină, în ultima vreme. De fapt, este obișnuit să auzim beneficiile pe care le aduce corpului nostru. Cu toate acestea, așa cum se întâmplă întotdeauna atunci când vorbim despre alimente, beneficiile și riscurile pe care le consumăm depind și de alți factori. Deci, astăzi vom aduce în prim plan spirulina, ce conține, care îi sunt proprietățile, dar și modul de administrare, contraindicațiile.
Ce este spirulina?
Spirulina este o algă unicelulară, verzuie-albastră, care se reproduce în zonele deșertice, în special în locurile unde apa este alcalină. Acesta oferă multe substanțe nutritive organismului și, prin urmare, datorită proprietăților benefice, a fost denumită ca fiind un superaliment, deși specialiștilor nu le place acest termen, deoarece poate genera confuzie, făcând oamenii să creadă că nu este necesar să consume și altceva decât această algă. Nu ar trebui să cădem în această greșeală, deoarece este întotdeauna important să mâncăm într-un mod corespunzător, pe baza unei diete echilibrate.
Spirulina are o valoare nutritivă ridicată, deoarece este o sursă de minerale, vitamine și proteine. Deoarece poate genera sațietate, este introdusă adesea în diete, cu scopul de pierdere a kilogramelor în plus.
Ce conține spirulina?
O lingură de spirulină deshidratată are 4 grame de proteine, ceea ce înseamnă 60% din greutatea sa; 11% din vitamina B1, 15% din B2, 4% din B3, 21% din cupru și 11% din fier. În plus față de cantități considerabile de magneziu, potasiu și mangan, vitamina E, beta-caroten și alte cantități mai mici din aproape toate substanțele nutritive necesare pentru a trăi. Aceeași lingură oferă doar 20 de calorii; 1,7 grame de carbohidrați digerabili și aproximativ un gram de grăsime, inclusiv acizi grași omega-3 și 6. Spirulina se poate regăsi în două formate, pulbere și pastile.
Încearcă spirulina naturală și află toate beneficiile pe care ți le poate aduce sănătății!
Proprietățile spirulinei
Spirulina este unul dintre alimentele de origine vegetală cu cea mai bogată concentrație de nutrienți, în special datorită conținutul său de proteine, care poate fi în jur de 60% în algele deshidratate, dar are, de asemenea, în alcătuire fibre, carbohidrați și grăsimi complexe. Este important să-i furnizăm organismului vitamine și minerale, iar spirulina întrunește aceste condiții.
Astfel, algele crude sau proaspete sunt ca o legumă, foarte sărace în calorii și bogate în apă, dar cu toate acestea, au un procent mai mare de proteine, comparativ cu alte legume, astfel încât această caracteristică este deosebit de atractivă, așadar consumul spirulinei poate fi introdus și în dietele vegetariene.
Un remediu natural pentru stres și depresie
Pentru a vă contura o idee, nucile și semințele, care sunt bogate în omega-3, conțin doar unul dintre cele trei tipuri mai importante de substanțe benefice pentru sistemul nervos – acidul alfa-linoleic. Organismul îl poate transforma în celelalte două, care sunt cunoscute sub abrevierile EPA (acidul eicosapentaenoic) și DHA (acidul docosahexaenoic), dar acest lucru nu are destulă eficiență pentru organism. Microalgele sunt singurele plante cunoscute care sunt surse de DHA și pot contribui la creșterea nivelului de EPA. Motivul pentru care peștele este atât de bogat în aceste două tipuri de omega-3 se datorează faptului că se hrănește cu alge. În plus, proteinele spirulinei sunt considerate excelente, comparabile cu cele ale ouălor, oferind aminoacizii esențiali necesari organismului. Din punct de vedere nutrițional, există puține îndoieli cu privire la valoarea sa ca aliment.
Conform adepților spirulinei, printre lista lungă de proprietăți se numără scăderea colesterolului, dar aceasta poate fi eficientă și în ameliorarea sindromului premenstrual, depresiei, anxietății, stresului etc. Tot conform acestora, poate preveni cancerul, fiind benefică împotriva diabetului și putând ameliora problemele legate de tensiunea arterială ridicată. Cu toate acestea, nu sunt date clare cu privire la proprietățile miraculoase ale acestei alge.
Antioxidanții săi luptă cu colesterolul ”rău” și diabetul
Ceea ce se știe despre spirulină este că este o sursă excelentă de antioxidanți și că poate contribui la întârzierea apariției diferitelor boli legate cauzate de surse oxidative. Principalul său ingredient activ, fitocianina, care îi dă tonul său verde-albăstrui caracteristic, luptă împotriva radicalilor liberi și inhibă producția de molecule inflamatorii, care protejează împotriva bolilor pe care acestea le provoacă.
O altă proprietate care i se acordă este că reduce colesterolul rău și trigliceridele, în timp ce crește valoarea colesterolului ”bun”. Oxidarea colesterolului LDL (cel ”rău”) este considerată a fi unul dintre factorii care cauzează boli de inimă, iar antioxidanții spirulinei sunt considerați a fi deosebit de eficienți în reducerea oxidării lipidelor atât la oameni, cât și la animale. De asemenea, crește enzimele antioxidante din sânge. Unele studii au constatat că este capabilă să îmbunătățească indicatorii diabetului de tip 2, dar acestea nu sunt suficiente, ca atare nici rezultatele studiilor nu pot fi definitive.
Poate scădea valoarea tensiunii
Tensiunea arterială este o altă afecțiune care, aparent, se poate păstra în cote optime, dacă se utilizează spirulina, deși trebuie să luați doze destul de mari, aproximativ 4,5 grame pe zi, pentru a obține rezultate. Acest lucru se datorează faptului că alga contribuie la creșterea producției de monoxid de azot, o moleculă care provoacă relaxarea și dilatarea vaselor de sânge.
Sportivii devin mai puțin obosiți datorită spirulinei
Anemia este o altă boală pe care ar ameliora-o algele. Mai exact, spirulina poate reduce nivelul hemoglobinei. Suplimentele cu alge verzi cresc, de asemenea, producția anticorpilor, care pot lupta împotriva infecțiilor sau a bolilor cronice, deoarece îmbunătățesc funcția imună. Dar, din nou, nu au existat teste umane care să o susțină.
Ceva mai stabilit este ideea că suplimentele de spirulină îmbunătățesc starea celor care suferă de rinită alergică. De asemenea, musculatura este întărită datorită puterilor antioxidante, deoarece se îmbunătățește rezistența la efort, ceea ce face ca sportivii să aibă nevoie de mai mult timp pentru a resimți oboseala. Iar unele studii de laborator indică faptul că spirulina poate fi un promotor de creștere a probioticelor în sistemul digestiv.
Beneficiile spirulinei
Principalele beneficii ale spirulinei sunt proteinele pe care le oferă, până la 60%, precum și acizii grași, polinesaturați și mineralele precum potasiu, calciu, magneziu, zinc, fier, fosfor și seleniu. Spirulina este, de asemenea, o sursă bună de vitamine, cum ar fi E și B, are proprietăți antioxidante și ajută la reducerea colesterolului. În plus, este ușor de digerat, astfel încât chiar și persoanele cu probleme de absorbție intestinală o pot lua.
Combaterea oboselii
Aportul său contribuie la combaterea oboselii fizice și psihice, datorită cantității de minerale, oligoelemente și vitamine pe care le oferă. De asemenea, facilitează curățarea adecvată a corpului, deoarece ajută rinichii și ficatul să funcționeze corect, pentru eliminarea toxinelor. Concentrația sa de fier, de asemenea, o face potrivită pentru persoanele care suferă de anemie și pentru cele care doresc să-și țină sub control greutatea.
Ajută sistemul imunitar
Datorită bogăției sale nutriționale, spirulina este utilizată pe scară largă ca supliment alimentar, care poate avea efecte diferite asupra organismului, printre care: promotor al sistemului imunitar, deoarece se pare că stimulează activitatea celulelor de apărare și producția de anticorpi, care pot acționa împotriva virușilor și bacteriilor.
Susține activitatea florei intestinale
De asemenea, fibrele spirulinei ar putea acționa ca prebiotic în intestin, favorizând activitatea microflorei corpului nostru și acest lucru, întărește apărarea contra eventualelor afecțiuni care pot apărea la nivel intestinal, dar, de asemenea, potențialul său de a reduce nefrotoxicitatea metalelor grele, a medicamentelor și capacitatea sa de a reduce radiotoxicitatea au fost investigate.
Diminuează febra musculară
Pe de altă parte, bogăția sa în proteine și antioxidanți face din spirulină un supliment sportiv interesant, iar oamenii de știință taiwanezi au arătat că utilizarea sa ca supliment reduce leziunile musculare și stresul oxidativ, ba chiar se poate reduce epuizarea fizică și promovarea recuperării după efort.
Poate susține activitatea cardiovasculară
De asemenea, datorită conținutul său de antioxidanți, proteine, fibre și micronutrienți esențiali, un studiu notează că spirulina promovează prevenirea bolilor cardiace și vasculare datorită puterii sale hipolipemiante și antiinflamatorii, deși ar putea contribui, de asemenea, la reducerea sau controlul glucozei din sânge, ceea ce duce la un efect antidiabetic.
Ar putea contribui la menținerea unei greutăți optime
În cele din urmă, deși mulți folosesc spirulina ca supliment pentru a pierde în greutate, eficacitatea sa este încă incertă și nu există studii care să poată dovedi utilitatea sa în acest sens. Deși, pentru bogăția sa în proteine și fibre, ar putea contribui împreună cu o dietă echilibrată, la menținerea unui corp zvelt. Poți citi și articolul nostru despre spirulină pentru slăbit pentru a afla mai multe informații în acest sens.
Cum se administrează spirulina?
Spirulina este cel mai adesea utilizată sub formă de tablete sau pulbere, astfel încât o veți găsi sub formă de granule și pilule. Capsulele sau tabletele sunt luate ca un supliment alimentar tradițional, în timp ce pudra poate fi adăugată la salate, supe și sucuri naturale.
Pe internet veți găsi numeroase rețete pentru a include spirulina în diferite combinații alimentare. Clorofila pe care o conține, care îi conferă o culoare atât de caracteristică, va contribui, de asemenea, la a da un ton frumos cromatic acelor feluri de mâncare în care este utilizată.
În cazul în care veți cumpăra produse bio îmbogățite cu spirulina, uitați-vă la etichetarea sa pentru a verifica cantitatea pe care o conțin și amintiți-vă să nu o consumați în exces, deoarece doza zilnică obișnuită este de 2 până la 5 grame, pentru un adult. Cu toate acestea, înainte de a include spirulina în dieta zilnică, consultați medicul de familie sau nutriționistul.
Cum să utilizați spirulina în bucătărie
Având în vedere beneficiile variate și multe substanțe nutritive pe care le poate oferi spirulina, mulți vor dori să înceapă să utilizeze această algă în mâncărurile zilnice. Astfel, putem face un shake de spirulină pentru a bea după antrenament sau ca parte a unui mic dejun sau a unei gustări, sau putem merge la feluri de mâncare mai elaborate, poate fi o supă în care adăugăm spirulina proaspătă sau uscată.
Dacă o folosim uscată, putem adăuga o lingură de spirulină la diferite sosuri, ca umplutură pentru plăcintă, salată, adăugată în ovăz pentru micul dejun, smoothie-uri sau alte preparate sănătoase, pentru a le îmbogăți cu nutrienții și proprietățile pe care spirulina le aduce.
Ce afirmă știința?
Susținătorii spirulinei o consideră practic un leac miraculos pentru un număr mare de boli, unele dintre ele foarte grave. Ceea ce se știe este că este o sursă excelentă de antioxidanți, și acest lucru poate contribui la întârzierea apariției diferitelor boli legate de daunele oxidative. Știința nu susține acest lucru, deoarece încă nu există suficiente studii cu privire la proprietățile sale terapeutice, iar rezultatele unora dintre aceste investigații nu sunt în niciun caz definitive.
Pericolele abuzului de alge
Dar spirulina nu aduce doar beneficii, deoarece se pare că acest supliment poate prezenta mai multe probleme de sănătate. Unul dintre ele este posibilitatea ca alga să fie contaminată cu toxine care absorb metalele grele prezente în apa în care sunt crescute. Algele pot avea, de asemenea, alte bacterii și microorganisme care sunt dăunătoare pentru sănătate.
Spirulina în sine nu este o algă producătoare de toxine, dar în procesul de colectare, se pot strecura și alte substanțe care nu sunt sănătoase pentru organism. Acest lucru se întâmplă din cauza microorganismelor prezente în apele în care spirulina se extrage, deci este recomandat să cumpărați suplimente de spirulină din surse de încredere (farmacii, plafar), deoarece contaminarea este relativ frecventă și dacă nu este detectată și eliminată, poate ajunge în pastilele și pulberile în care aceasta este prezentă.
Aceste substanțe dăunătoare sunt produse de alge ca un mecanism de apărare împotriva prădătorilor, iar consumul în cantități mari ar putea fi toxic pentru ficat.
Problema este că, deoarece nu sunt medicamente, algele nu trec prin multe controale și teste, iar unele loturi de spirulină contaminate au fost găsite în diferite țări. Studiile efectuate pe oameni și animale arată că acest efect ar încetini creșterea tumorilor, ar îmbunătăți rezistența la boli și ar scădea inflamația. Dar reprezintă un risc pentru persoanele cu afecțiuni autoimune, deoarece algele le-ar stimula doar. În acest caz, suplimentele de spirulină ar afecta pielea și mușchii, deși este considerat puțin probabil.
În concluzie, deși se pare că spirulina ar putea avea efecte pozitive pentru organism, nu este recomandat să se exagereze cu consumul acesteia. În plus, în cazul pacienților care suferă anumite afecțiuni, este indicat ca aceștia să se consulte cu medicii, dacă doresc să introducă în dieta lor acest supliment