Suplimente

Vitamine picioare reci şi circulaţia sângelui

vitamine-picioare-reci-circulatia-sangelui

De foarte multe ori avem senzaţia că picioarele noastre sunt mai reci decât restul corpului. Deşi mâinile, de exemplu, sunt calde, au temperatura corporală normală, picioarele sunt ca după o plimbare ori zăpadă fără încălţări şi fără şosete. Cauza principală a picioarelor reci, a senzaţiei de picioare reci, e cel mai probabil una de natură circulatorie, sângele nu mai circulă aşa cum ar trebui prin vasele de sânge de la nivelul membrelor inferioare.

Cei care vor avea mai mereu picioarele reci din cauze medicale vor fi cei cu boli autoimune, cu probleme grave de circulaţie periferică în special, cei care au probleme hormonale, cei care au probleme cu sistemul nervos. Deşi picioarele reci pot să fie simţite aşa doar pe o anumită perioadă de timp şi se încălzesc încet, încet, dacă e vorba de o afecţiune mai gravă, a sistemului circulator, senzaţia ar putea dura luni şi ani întregi.

Simptomele asociate afecţiunii picioare reci în permanenţă

Simptomatologia asociată picioarelor reci se poate manifesta din când în când sau poate să fie permanentă, mai ales dacă trăieşti şi într-un climat rece în care această senzaţie este favorizată. Dintre cele mai comune simptome pentru picioarele reci am putea aminti: temperatura membrelor inferioare este mai mică decât temperatura generală corporală; dureri care par să pulseze sau sunt continue la nivelul degetelor şi părţii de jos a piciorului; picioarele se încălzesc foarte greu după ce le expui la frig; picioarele sunt de culoare diferită, pale, roşii, albastră, violet; multe simptome apar noaptea, când picioarele par să aibă temperaturi şi mai scăzute.

E bine de ştiut că temperatura picioarelor este oricum ceva mai greu de controlat şi durează mai mult să ajungă la normal după expunerea la frig, dacă nu e vorba de o afecţiune ce duce la picioarele reci. Picioarele se află mai departe de inimă, aşa că sângele ajunge oricum mai greu până acolo, însă într-un final, se vor încălzi şi ele şi totul va reveni la normal când nu discutăm despre boli ce determină apariţia picioarelor reci permanente, cel puţin a senzaţiei de picioare reci.

Cauzele picioarelor reci în permanenţă

Este firesc, aşa cum am văzut deja, să ai picioarele reci dacă trăieşti într-o regiune unde e mai rece şi temperaturile de afară şi din locuinţe sunt mai scăzute. Dar când e vorba despre circulaţia sângelui nu atât de bună la nivelul membrelor inferioare discutăm deja de o afecţiune şi nu de o situaţie de moment.

Circulaţia incorectă a sângelui la nivelul membrelor inferioare e cea mai frecventă cauză a picioarelor reci în permanenţă. Vasele de sânge care transportă sângele se pot bloca, îngusta în timp, mişcarea sângelui e încetinită mult, cantitatea de sânge ce ajunge la nivelul picioarelor e mult mai scăzută. Bolile de inimă şi anemiile, afecţiuni ale nervilor, fenomenul Raynaud, reacţie exagerată la frig, efectele secundare ale medicamentelor, beta-blocante, ergotamina pentru dureri de cap, pseudoefredina, toate sunt pe lista de cauze ale picioarelor reci.

Să nu uităm şi de complicaţii ale diabetului, neuropatia periferică, care distruge nervii de la picioare, de boli ce afectează arterele, de hipotiroidism, de boala Buerger, mai ales la fumători. Colesterolul mărit poate îngusta vasele de sânge care transportă sângele şi picioarele devin dintr-odată mai reci, iar stresul nu face decât să direcţioneze sângele de la mâini şi picioare spre inimă, deci iarăşi ai picioarele reci.

Diagnosticarea este foarte uşoară şi se realizează la medicul specialist sau la medicul de familie prin observaţie şi prin teste specifice. Se recomandă şi analize de sânge, CT sau RMN la nevoie, radiografii pentru a exclude orice fel de probleme locale.

Tratamentele pentru picioarele reci sunt destul de simple şi de cele mai multe ori foarte eficiente. Se vor prescrie medicamente pentru îmbunătățirea circulaţiei periferice şi arteriale, medicamente antiinflamtoare, medicamente pentru reducerea nivelului de colesterol rău din sânge, pentru fluidizarea sângelui, dar şi pastile pentru inimă sau specifice tiroidei, diabetului, în funcţie de diagnostic şi de cauzele picioarelor reci descoperite în cabinetul medical.

Se va renunţa şi la fumat, se vor face mai multe exerciţii fizice regulate, se va evita cafeina, se va evita sedentarismul și se va evita mersul desculţ mai ales când e prea frig sau mai scad temperaturile.

Vitamine, Suplimente şi Alimente care ajută în cazul piciorelor reci şi problemelor de circulaţie

Vitaminele şi alimentaţia sănătoasă, pentru o circulaţie mai bună în tot corpul, vor ajuta enorm când suferi de picioare reci în permanenţă. Care sunt vitaminele, mineralele de care ai nevoie?

  • Fier – ajuţi astfel sângele să ajungă şi la picioare, la mâini;
  • Vitamina B12 – excelentă pentru circulaţia sângelui;
  • Folaţi;
  • Omega 3-6-9 – un grup de acizi grași esențiali pentru organism, care poate ajuta la reducerea inflamației și îmbunătățirea circulației sângelui;
  • Vitamina B6;
  • Vitamina B3 sau niacina – are efect dilatator, reduce inflamaţia, îmbunătăţeşte circulaţia la nivelul capilarelor;
  • Magneziu – are efect dilatator la nivelul arterelor;
  • Vitamina K – întăreşte vasele de sânge, ajută circulaţia sângelui în organism;
  • Vitamina C – întăreşte membranele vasculare, pereţii venelor;
  • Vitamina E – previne cheagurile şi îngustarea vaselor de sânge;
  • Acizi graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6.

Alimente, ingrediente și suplimente alimentare recomandate pentru picioarele reci:

  • Sfecla – reduce inflamaţia de la nivelul vaselor sânge, lărgeşte arterele, reduce tensiunea arterială,
  • Fructele de pădure – reduc inflamaţia, se îmbunătăţeşte tensiunea arterială, circulaţia, au mulţi antioxidanţi;
  • Lămâie – reduce inflamaţia, îmbunătăţeşte circulaţia periferică, ajută venele varicoase să îşi revină;
  • Cordyceps sinensis – ciupercă considerată a fi supliment alimentar. Îmbunătățește sistemul imunitar și circulația sângelui;
  • Peşte gras – are mult Omega-3, vasele de sânge se „deschis”, sângele circulă mai uşor dacă îl vom consuma regulat, se reduc cheagurile de sânge, scade colesterolul rău HDL;
  • Nuci – reduc inflamaţia arterială, scad tensiunea arterială împreună cu vitamina E din ele şi cu potasiu;
  • Ceapa – are antioxidanţi care dilată arterele şi venele şi circulaţia va fi mult îmbunătăţită, se reduce inflamaţia;
  • Spirulina – bogată în antioxidanți și nutrienți este considerat un superaliment. Spirulina naturală poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și reduce inflamația.
  • Condimente – piper, usturoi, ghimbir, turmeric;
  • Fructe şi legume proaspete, de sezon.

Suplimentele alimentare și vitaminele vor contribui din plin la vitaminele şi mineralele luate direct din sursele naturale, fructe, legume, ingrediente, carne slabă, condimente. Ele completează o dietă echilibrată.

Mişcarea este şi ea de mare ajutor

Pe lângă vitamine şi suplimente alimentare, alimentaţie echilibrată şi cât mai naturală va fi nevoie de exerciţii fizice regulate, de multă mişcare, mers pe jos, pe bicicletă, de înotat, de reducerea greutăţii tot prin exerciţii fizice acasă sau la sală.

Cu cât mai multă mişcare, cu atât mai bine. Încearcă să îţi pui în mişcare musculatura de la nivelul picioarelor şi de la nivelul bazinului în timpul exerciţiilor fizice regulate şi să ai un antrenor care să te ghideze de fiecare dată când te apuci de exerciţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *