Ne-am confruntat cu ea în toate perioadele vieţii noastre, în copilărie, în adolescenţă, în viaţa de adult. O cunoaştem prea bine şi de multe ori poate fi un adevărat obstacol în calea activităţilor zilnice. Durerea de stomac, căci despre ea e vorba, este însoţită de o senzaţie neplăcută la nivelul stomacului şi la nivel abdominal.
De multe ori ne gândim la ea doar ca la durerea localizată în zona stomacului, dar s-ar putea să fie şi rezultatul unei dureri localizate la alte organe din jur, care radiază spre regiunea stomacului. Aici e vorba de ficat, fiere, pancreas sau intestine, de musculatura din jurul lor, de musculatura internă şi externă a stomacului.
Ce trebuie să știi despre durerea de stomac?
Durerea de stomac poate fi moderată sau severă, „surdă”, nu te deranjează prea tare, dar e acolo, o simţi, poate fi sub formă de înţepături sau de arsuri, pot să fie şi crampe sau colici, poate fi constantă şi intermitentă, localizată sau generalizată, care radiază de cele mai multe ori. Şi de cele mai multe ori durerile de stomac pot să dispară sau pot să rămână şi să ne pună reale probleme, să fie semnul unor afecţiuni mult mai grave. Cam 5% din totalul vizitelor la UPU se datorează tocmai acestor dureri de stomac neluate în seamă încă de la primele semne.
În termeni medicali, discutăm despre dureri de stomac acute, care încep să fie din ce în ce mai greu de suportat odată cu trecere orelor, există şi alte simptome pe lângă ele, cronice, care durează mai mult, luni, săptămâni, apar şi dispar, progresive, care se înrăutăţesc odată cu trecerea timpului.
Cauze ale durerii
Cauzele durerilor de stomac pot fi foarte multe. De exemplu, poţi avea o indigestie, o constipaţie poate care nu mai permite sistemului digestiv şi stomacului să funcţioneze în mod corect, poţi avea o infecţie virală.
Colitele ulceroase, toxiinfecţiile alimentare, mâncatul prea repede, gazele, flatulenta, efortul depus care afectează zona stomacului, ulcerele, prezenta acidului clorhidric în cantităţi prea mari, anumite condimente şi alimente care irita stomacul, toate vor duce la dureri de stomac. Intoleranţa la lactoză, bolile inflamatorii, refluxul gastroesofagian, anumite tipuri de cancere, şi acestea vor fi pe lista de cauze ale durerilor de stomac.
Vizita la medicul specialist va ajuta de fiecare dată, vei primi un diagnostic corect, mai ales dacă apare febra, dacă nu mai poţi să te hrăneşti, dacă verşi, dacă ai dureri mari, dacă te deshidratezi, dacă ai probleme cu scaunul zilnic, dacă durerile de stomac vor fi însoţite de vărsături cu sânge sau de sânge în scaun.
Opțiuni de tratament pentru durerea de stomac
În afară de medicamentele prescrise pentru cazurile mai grave poţi să foloseşti fără probleme şi soluţiile naturiste pentru durerile de stomac. Respectă întotdeauna reţetele sau cantităţile pe care le ai de luat şi încearcă să te consulţi şi cu medicul specialist pentru a nu avea efecte adverse şi interacţiuni cu alte medicamente pe care le iei.
7 soluții naturiste pentru dureri de stomac
Care ar fi cele 7 soluţii naturiste pentru durerile de stomac la care poţi apela oricând ai nevoie de o ameliorare a simptomatologiei asociate?
- Ceai de muşeţel şi apă cu lămâie – sunt două remedii naturiste foarte cunoscute şi apreciate-muşeţelul are efecte calmante, sedative, durerea va dispărea treptat, te vei linişti imediat. Muşchii stomacului se relaxează, se va consuma ceai de muşeţel fierbinte şi încet, încet, cu înghiţituri mici. Apa cu lămâie călduţă scade rapid cantitatea de acid clorhidric din stomac, cu o jumătate de lămâie poţi să scapi de durerile acute de stomac dacă acidul clorhidric e vinovatul. Se bea încet şi acest preparat şi nu în cantităţi foarte mari sau se diluează sucul de lămâie proaspăt stors;
- Spirulina – prin conținutul său ridicat de clorofilă poate ajuta la detoxifierea organismului, reducând astfel inflamația și durerile de stomac. Comandă aici spirulina naturală și vei simți beneficiile acesteia pentru sănătate, inclusiv durerile de stomac și îmbunătățirea digestiei.
- Ceai de mentă şi oţet din mere – menta şi ceaiul de mentă te ajută să ai muşchii stomacali relaxaţi, nu mai ai dureri dintr-odată, cel puţin nu aşa de mari, scapi de crampe şi ai şi digestie mai uşoară. La rândul său oţetul din mere are multe vitamine, A, B1, B2, C şi P, minerale esenţiale fosfor, calciu, fier, magneziu, se diluează într-un pahar de apă, doar câteva linguriţe şi se consumă cu înghituri mici lichidul rezultat;
- Migdale şi cartofi – dacă ai şi arsuri stomacale migdalele te vor ajuta foarte mult, reduc aciditatea gastrică, conţin şi ulei, protejează stomacul foarte bine. Se pot amesteca cu lapte şi smântână şi rezultatul se consuma pe stomacul gol. Cartofii sunt excelenţi pentru durerile de stomac frecvente, sucul lor face minuni de fiecare dată şi îl obţii simplu, după ce razi cartoful prin razătoarea mică. Nu mai ai aciditate gastrică, nu te mai confrunţi cu probleme la stomac, cicatrizează rapid şi calmează şi mucoasa digestivă, bacteriile din stomac care îţi tot fac probleme vor dispărea;
- Ceai de munte grecesc (Mursalski) – are proprietăți antispeptice și inflamatorii, fiind eficient în calmarea crampelor abdominale și durerilor de stomac. Poți comanda ceai Mursalski pentru a reduce inflamația și a-ți îmbunătăți digestia. Toate aceste beneficii îl fac o soluție naturală excelentă pentru tratarea durerilor de stomac.
- Supliment alimentar Digest Eden Line – este un supliment natural care conține extracte de plance ce ajută la îmbunătățirea digestiei și la reducerea disconfortului gastric. Ca și ingrediente putem enumera ghimbirul și rostopasca, fiind cunoscute pentru proprietățile lor digestive și antiinflamatorii. Încearcă acum Digest Eden Line pentru a te bucura de beneficiile sale!
- Scorţişoară şi ceai de scorţisoară- calmează durerile abdominale şi orice fel de crampe apar, reglează digestia. Se infuzează rapid un baton de scorţişoară timp de 10 minute, ce rezultă se bea cu înghiţituri mici. Dacă ai şi gastrită nu vei bea ceai de scorţişoara pentru că te va irita prea tare.
Ţine minte că toate aceste soluţii naturiste pentru durerile de stomac vor funcţiona doar dacă ţii cont şi de câteva reguli simple. Remediile naturiste sunt excelente dacă ai şi un stil de viaţă sănătos şi ştii foarte bine ce ai de făcut de fiecare dată când mănânci şi introduci alimente şi ingrediente în sistemul digestiv.
- Mestecă suficient tot ce mănânci şi nu te grăbi;
- Învaţă să te fereşti de alimentele şi ingredientele, condimentele care ştii că îţi fac rău la stomac, care te irită;
- Nu mesteca prea multă gumă, îţi vei face mai rău;
- Respectă mereu, orice ar fi, cele trei mese pe zi şi gustările, două la număr;
- Nu bea multă apă în timpul mesei, aşteaptă cel puţin o oră, două ore după masă şi apoi consumă apă, vei vedea că te vei simţi mai bine şi nu vei avea nicio problemă de digestie.